Historici.nl





Gepubliceerd op 13-07-2021

Watersnoodmuseum Medewerker Collectiebeleid

Het Watersnoodmuseum is met 100.000 bezoekers per jaar veruit het grootste museum van Zeeland en gevestigd in de caissons waarmee het laatste dijkgat bij Ouwerkerk werd gesloten. Het museum vertelt de aangrijpende verhalen van de Watersnoodramp van 1953 en kijkt ook naar het heden en de toekomst inzake waterbewustzijn, klimaat en zeespiegelstijging. Het museum heeft de status van Nationaal kennis- en herinneringscentrum Watersnood 1953 en bezit de Nationale collectie van de Watersnoodramp. Deze collectie bestaat uit tienduizenden foto’s, film- en oral history-opnames, naast duizenden voorwerpen. Voor de komende jaren is een ambitieus meerjarenplan opgesteld waarbij digitalisering en internationalisering een belangrijke rol spelen.

Wij zoeken op korte termijn een enthousiaste en gedreven collega die de Nationale collectie over de Watersnoodramp gaat beheren.

Medewerker Collectiebeleid

32-40 uur per week

De groei en ontwikkelingen binnen het Watersnoodmuseum vragen ook op het gebied van registratie en collectiebeheer een professionaliseringsslag. Als medewerker collectiebeleid ga je je bezighouden met het aansturen, coördineren en regisseren van de verschillende werkzaamheden die worden uitgevoerd door onze vrijwilligers.

Het verder digitaliseren en toegankelijk maken van de collectie voor een breed publiek, ook internationaal, zal de komende periode een belangrijk onderdeel vormen.

Daarnaast draag je zorg voor de collectie en werk je mee aan de totstandkoming van een inspirerend tentoonstellingsprogramma. Als projectleider maak je tevens een aantal tentoonstellingen per jaar (van onderzoek tot opening).

Je draagt bij aan het ontsluiten van de kennis over de Watersnoodramp door sociaal-maatschappelijk onderzoek en weet dit ook te koppelen aan vraagstukken inzake waterbewustzijn, klimaat en zeespiegelstijging vandaag de dag en daardoor nieuwe doelgroepen aan te trekken.

Intern ben je een spin in het web en extern onderhoud je een netwerk aan (inter)nationale contacten. Je combineert een brede kennis met praktische museale ervaring of interesse. Je hebt een grote liefde voor en kennis van de geschiedenis over water, overstromingen en klimaatverandering. Je wilt deze kennis delen met relaties en publieksgroepen van ons museum en weet hierbij nieuwe doelgroepen aan te spreken.

Je voldoet aan het volgende profiel:

  • academisch werk- en denkniveau (hbo+/universitair) door een afgeronde opleiding op het gebied van cultureel erfgoed of een aanverwante opleiding;
  • ervaring met het registratiesysteem Adlib/Atlantis of vergelijkbaar is een pre;
  • enige ervaring met het werken met vrijwilligers en deze goed kunnen aansturen en motiveren;
  • affiniteit met digitalisering;
  • communicatief zeer vaardig en in staat om met verschillende (internationale) doelgroepen om te gaan en concepten te bedenken die verschillende doelgroepen aanspreken;
  • ervaring als projectleider van tentoonstellingen;
  • beschikken over een duidelijke visie inzake collectiebeheer, educatie en sociaal-maatschappelijk onderzoek;
  • affiniteit met onderwerpen als waterbewustzijn, klimaat en zeespiegelstijging;
  • stressbestendig, flexibel, teamplayer, maar ook in staat om zelfstandig te werken en prioriteiten te stellen;
  • goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid in Nederlands en Engels.

Ons aanbod:
Het gaat om een functie voor 32 tot 40 uur per week. In eerste instantie bieden we een jaarcontract. Het salaris is afhankelijk van kennis, ervaring en opleiding. Het museum kent goede arbeidsvoorwaarden en een bijzondere collectie op een unieke plaats om mee te werken.

Het Watersnoodmuseum onderschrijft de Code Diversiteit en Inclusie. Gezien de huidige samenstelling van het team nodigen wij kandidaten met een divers profiel nadrukkelijk uit om te reageren.

Informatie over de functie is verkrijgbaar bij Siemco Louwerse, directeur Watersnoodmuseum (06-322 781 03).

Uw sollicitatiebrief met cv zien wij graag uiterlijk zondag 25 juli 2021 tegemoet via directie@watersnoodmuseum.nl.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.