Historici.nl

Gepubliceerd op 21-08-2023

Wetenschappelijk medewerker Schenkers aan het Rijksmuseum – Rijksmuseum

Je onderzoekt de instituutsgeschiedenis van het Rijksmuseum en daarbinnen de rol van vrouwelijke verzamelaars, schenkers en opdrachtgevers. Dit is een vrijwel nieuw onderzoeksveld.  Daarom begin je met inventariserend onderzoek in de database en in ons archief naar de (vaak verborgen) vrouwelijke schenkers. Deze nieuwe kennis moet worden verwerkt in de collectiedatabase. Maar je kunt je ook verdiepen in een of meer case studies met als doel een publicatie en/of lezing. 

Namens het Rijksmuseum neem je actief deel aan het intermuseale platform De andere helft. Het aandeel van vrouwen in de Nederlandse kunstwereld 1780-1980. Dit is een samenwerking tussen RKD, UvA, Stedelijk Museum Amsterdam en Museum Boijmans. Je maakt deel uit van de stuurgroep en helpt bij de organisatie van expertmeetings (ca. 3 per jaar) die dienen tot kennisuitwisseling tussen de ca. 20 deelnemende kunstmusea in Nederland.

Werken bij het Rijksmuseum
Het Rijksmuseum is van én voor iedereen. Jij maakt deel uit van de museumbrede werkgroep Vrouwen van het Rijksmuseum als lid van de subafdeling Schilderkunst en Beeldhouwkunst. De werkgroep is actief op vele fronten, zowel intern als buiten het museum. We vertellen over onze activiteiten aan onze collega’s en beantwoorden de vele vragen van buiten die over ons project gesteld worden. Rondleidingen en presentaties horen daarbij.

Wat breng jij mee?
We zijn benieuwd naar wie jij bent, wat jou motiveert en welk talent jij toevoegt aan ons team. Jij combineert je wetenschappelijke kennis en ervaring met interesse in kunst en cultuur. Je houdt van archiefonderzoek en bent inventief in het stellen van nieuwe vragen. De kern van je onderzoek weet je op verschillende niveaus helder over te brengen. Je houdt van het werken in een team en kunt zowel mondeling als schriftelijk goed presenteren. Verder heb je:

 • wo-werk- en -denkniveau;
 • een afgeronde studie MA kunst-, cultuurgeschiedenis of geschiedenis;
 • ervaring in archiefonderzoek is een vereiste;
 • ervaring in het werken met Adlib of Axiell is een pre; 
 • aantoonbare affiniteit met het onderwerp strekt tot aanbeveling.

Wat krijg je ervoor terug?
Dit is je kans om deel te nemen aan een vernieuwend project binnen het Rijksmuseum en met collega’s van verschillende afdelingen samen te werken. Binnen het onderzoek naar vrouwelijke schenkers kun je een of meer casussen uitdiepen en publiceren. Zo verrijk je niet alleen onze museumgeschiedenis, maar ook je eigen kennis en onderzoekservaring. Via de andere helft draag je bij aan een belangrijk landelijk project.

 • een brutomaandsalaris van €3.468 tot €4.506 per maand op basis van 36 uur (schaal 10 van de museum-cao). 
 • 8% vakantietoeslag en 3,4% eindejaarsuitkering;
 • een contract voor 1 jaar met mogelijk verlenging met nog 1 jaar; 
 • de vrijheid om thuiswerken en op kantoor werken af te wisselen, inclusief een budget om jouw thuiswerkplek naar wens in te richten;
 • een volledige ov-reiskostenvergoeding vanaf 5 km (tot maximaal € 345,-). De kosten die je maakt als jij je fiets op het station in een bewaakte fietsenstalling zet worden ook volledig vergoed;
 • na je proeftijd ontvang je een museumjaarkaart met onbeperkte toegang tot 450 musea in Nederland. In het Rijksmuseum ben je (tijdens openingstijden) altijd welkom met 1 gratis introducé;
 • deelname aan verschillende events en sportactiviteiten, zoals de Rijksrun.

Enthousiast?
Maak er direct werk van en solliciteer vóór 2 oktober 2023. Het sollicitatieproces verloopt als volgt:

 1. Na ontvangst van je cv en motivatie gaan we voor je aan de slag.
 2. Zien we een match? Dan plannen we graag een eerste kennismakingsgesprek. We horen graag wie je bent, welke ervaring je hebt en wat je aanspreekt in deze functie. Deze gesprekken zijn op maandag 9 oktober gepland.
 3. Is dit gesprek ook positief? Dan nodigen we je uit voor een tweede gesprek.
 4. Zijn we beiden enthousiast? Dan krijg je van ons een aanbod.

Heb je nog vragen? Dan kun je terecht bij:

Tot 13 september: Jenny Reynaerts, voorzitter van de werkgroep Vrouwen van het Rijksmuseum, j.reynaerts@rijksmuseum.nl

Tussen 14 en 30 september: Marion Anker, wetenschappelijk medewerker Vrouwen van het Rijksmuseum m.anker@rijksmuseum.nl

Solliciteer!

Bekijk hier de vacature op de website van het Rijksmuseum.

Wetenschappelijk medewerker Toegepaste Kunst – Rijksmuseum
Door Redactie Historici.nl
Röntgen onderzoeker – Rijksmuseum
Door Redactie Historici.nl
Senior Educator Publiek – Rijksmuseum
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.