Historici.nl

Gepubliceerd op 21-08-2023

Wetenschappelijk medewerker Toegepaste Kunst – Rijksmuseum

Jij onderzoekt de toegepaste kunst zoals te zien in de vaste presentatie van de 18de eeuw. Je bekijkt de bredere context en het gebruik en de betekenis van de tentoongestelde objecten afzonderlijk vanuit een vrouwelijk perspectief. Het doel is een evaluatie van de wijze waarop het vrouwelijk narratief kan worden toegevoegd aan de presentatie van de 18de eeuw in zijn geheel. Als eindresultaat herschrijf je etiketteksten van individuele objecten, daar waar relevant.

Werken bij het Rijksmuseum
Het Rijksmuseum is van én voor iedereen. Jij maakt deel uit van de museum brede werkgroep Vrouwen van het Rijksmuseum als lid van de subafdeling Toegepaste kunst. Je overlegt met de conservatoren over je onderzoek. De werkgroep is actief op vele fronten, zowel intern als buiten het museum. We vertellen over onze activiteiten aan onze collega’s en beantwoorden de vele vragen van buiten die over ons project gesteld worden. Rondleidingen en presentaties horen daarbij.

Wat breng jij mee?
We zijn benieuwd naar wie jij bent, waar jij vandaan komt en welk talent jij toevoegt aan ons team. Jij combineert je wetenschappelijke kennis en ervaring met interesse in kunst en cultuur, in het bijzonder van kunstnijverheid. Je bent inventief in het stellen van nieuwe vragen en het doen van objectgericht onderzoek. De kern van je onderzoek weet je op verschillende niveaus helder over te brengen. Je houdt van het werken in een team en kunt zowel mondeling als schriftelijk goed presenteren. Verder heb je:

 • wo-werk- en -denkniveau;
 • een afgeronde studie MA kunst- of cultuurgeschiedenis;
 • aantoonbare ervaring in het werken met objecten kunstnijverheid; 
 • ervaring in literatuur- en archiefonderzoek;
 • aantoonbare affiniteit met de 18de eeuw sterkt tot aanbeveling;
 • goede schrijfvaardigheid, in het bijzonder van korte teksten, is een pre.

Wat krijg je ervoor terug?
Dit is je kans om deel te nemen aan een vernieuwend project binnen het Rijksmuseum en samen te werken met collega’s van de subafdeling Toegepaste Kunst en van de werkgroep Vrouwen van het Rijksmuseum. Je verrijkt je kennis van de kunstnijverheid van de 18de eeuw en doet ervaring op in het schrijven van publieksteksten.

 • een brutomaandsalaris van € 3.468 tot € 4.506 per maand op basis van 36 uur (schaal 10 van de museum-cao); 
 • 8% vakantietoeslag en 3,4% eindejaarsuitkering;
 • een contract voor 1 jaar; 
 • de vrijheid om thuiswerken en op kantoor werken af te wisselen, inclusief een budget om jouw thuiswerkplek naar wens in te richten;
 • een volledige ov-reiskostenvergoeding vanaf 5 km (tot maximaal € 345,-). De kosten die je maakt als jij je fiets op het station in een bewaakte fietsenstalling zet worden ook volledig vergoed;
 • na je proeftijd ontvang je een museumjaarkaart met onbeperkte toegang tot 450 musea in Nederland. In het Rijksmuseum ben je (tijdens openingstijden) altijd welkom met 1 gratis introducé;
 • deelname aan verschillende events en sportactiviteiten, zoals de Rijksrun.

Enthousiast?
Maak er direct werk van en solliciteer vóór 2 oktober 2023. Het sollicitatieproces verloopt als volgt:

 1. Na ontvangst van je cv en motivatie gaan we voor je aan de slag.
 2. Zien we een match? Dan plannen we graag een eerste kennismakingsgesprek. We horen graag wie je bent, welke ervaring je hebt en wat je aanspreekt in deze functie. Dit gesprek zal plaatsvinden in de week van 16 oktober.
 3. Is dit gesprek ook positief? Dan nodigen we je uit voor een tweede gesprek.
 4. Zijn we beiden enthousiast? Dan krijg je van ons een aanbod.

Heb je nog vragen? Dan kun je terecht bij
Tot 13 september: Jenny Reynaerts, voorzitter van de werkgroep Vrouwen van het Rijksmuseum, j.reynaerts@rijksmuseum.nl

Van 13 tot 30 september: Femke Diercks, hoofd subafdeling Toegepaste Kunst f.diercks@rijksmuseum.nl 

Solliciteer!

Bekijk hier de vacature op de website van het Rijksmuseum.

Wetenschappelijk medewerker Schenkers aan het Rijksmuseum – Rijksmuseum
Door Redactie Historici.nl
Conservator Kostuum – Rijksmuseum
Door Redactie Historici.nl
Röntgen onderzoeker – Rijksmuseum
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.