Historici.nl

Gepubliceerd op 05-07-2021

Wetenschappelijk tijdschrijft Rijksmuseum nu voor iedereen online beschikbaar

Naast een gedrukte versie verschijnt The Rijksmuseum Bulletin nu ook als gratis digitaal tijdschrift  in Open Access. Het peer-reviewed wetenschappelijk tijdschrift van het Rijksmuseum, waarin historisch en kunsthistorisch onderzoek over de collectie wordt gepresenteerd, wordt zo online voor iedereen vrij beschikbaar. Op dit moment staan alle edities van het tijdschrift vanaf 2012 online. Later dit jaar wordt het archief uitgebreid tot en met het eerst verschenen nummer in 1953. 

Het Rijksmuseum sluit met deze stap aan bij het door de Europese overheid in 2018 gepresenteerde en begin 2021 bekrachtigde Plan S, een oproep uit de wetenschappelijke wereld om de transitie naar Open Access radicaal te versnellen. Het museum benadrukt hiermee ook het belang van vrije toegang tot wetenschappelijke kennis voor iedereen.

The Rijksmuseum Bulletin wordt digitaal gepubliceerd op Openjournals.nl, een nieuw open-access publicatieplatform van KNAW, NWO en stichting OPuS. Het is het eerste museale wetenschappelijke tijdschrift op het platform. Tijdschriften die via openjournals.nl publiceren, rekenen geen publicatiekosten door aan auteurs. The Rijksmuseum Bulletin werd ook geregistreerd in de gezaghebbende Directory of Open Access Journals (https://doaj.org). Individuele artikelen worden voorzien van een DOI, een duurzaam webadres, wat citeren van artikels uit het Bulletin vereenvoudigt. 

Vooralsnog zijn de nummers van The Rijksmuseum Bulletin vanaf 2012 tot en met de meest recente editie van juni 2021 met terugwerkende kracht in Open Access gepubliceerd. Later dit jaar zal de complete reeks van het Bulletin, dat werd opgericht in 1953, op het platform beschikbaar komen. Daarnaast zal The Rijksmuseum Bulletin ook beschikbaar blijven in JSTOR, waar het al sinds 2008 betaald digitaal wordt aangeboden maar uitsluitend toegankelijk is voor onderzoekers uit de wetenschappelijke wereld. In een beperkte oplage is het tijdschrift ook nog altijd in druk te krijgen, onder andere in de Rijksshop.

The Rijksmuseum Bulletin is een Engelstalige eigen publicatie van het Rijksmuseum en verschijnt vier keer per jaar in druk en online via https://bulletin.rijksmuseum.nl Meer info: Rijksmuseum Bulletin – Rijksmuseum

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.