Historici.nl

Gepubliceerd op 12-05-2022

UvA Docent Religiewetenschappen (vanuit Historisch en Cultureel Perspectief)

Bij de afdeling Geschiedenis, Europese studies en Religieswetenschappen, verzorgt de capaciteitsgroep Religiewetenschappen en Hermetica onderverdeeld in twee leerstoelgroepen de bachelor- en masteropleiding Religiewetenschappen. De masteropleiding kent een eenjarig programma en een tweejarige Researchmaster, allebei Engelstalig. Het volledige onderwijsprogramma van de Bacheloropleiding is te vinden via Bachelor religiewetenschappen. Voor de (Engelstalige) masterprogramma’s zie Spirituality and Religion en Research Master Religious Studies.

Wat ga je doen
Je verzorgt onderwijs en draagt bij aan de verdere ontwikkeling van het onderwijs op het brede gebied van de Religiewetenschappen en ontplooit nieuwe initiatieven. Je bent breed inzetbaar in de bacheloropleiding Religiewetenschappen en verzorgt inspirerende hoor- en werkcolleges; inzet in het masterprogramma Spirituality and Religion kan ook gevraagd worden. Tot de onderwijstaken behoren tevens het begeleiden van scripties, het tutoraat en het bijdragen aan vernieuwing en verbetering van het curriculum.

Binnen onze opleidingen bouwen we nadrukkelijk aan programma’s waarin de onderzoekinteresses van de staf en de curriculumontwikkeling elkaar versterken.

Taken en verantwoordelijkheden

 • In samenspraak met anderen ontwikkelen, coördineren en verzorgen van onderwijs binnen de bachelor- en masteropleiding Religiewetenschappen, met name op het gebied van de geschiedenis van religieuze tradities en de analyse van teksten, in het bijzonder van Jodendom, Christendom, en/of Islam, alsmede vaardigheidsmodulen en meer algemene vakken binnen de opleiding;
 • bachelor- en masterscripties begeleiden en tutoraatsbijeenkomsten houden;
 • bijdragen aan vernieuwing en verbetering van het curriculum;
 • een actieve bijdrage leveren aan het ontwikkelen en implementeren van verbeteringen in didactiek en/of inhoud van het onderwijs;
 • het bijhouden van de vakliteratuur en het integreren van nieuwe onderzoekinzichten in het te verzorgen onderwijs;
 • het verrichten van bestuurs- en beheerstaken;
 • deelname aan commissies en werkgroepen en het uitvoeren van administratieve taken.

FUNCTIE-EISEN

Wat vragen we van jou
Je bent stressbestendig, communicatief vaardig, kunt goed in teamverband werken, en hebt oog voor de diverse achtergronden en talenten van studenten.

Jouw ervaring en profiel
Kandidaten dienen in het bezit te zijn van de volgende kwalificaties:

 • gepromoveerd met een focus op Religiewetenschappen, in het bijzonder de historische en culturele aspecten van verschillende religieuze stromingen;
 • breed inzetbaar in het onderwijsprogramma van Religiewetenschappen op diverse niveaus;
 • uitstekend op de hoogte van de recente ontwikkelingen van het vakgebied;
 • aantoonbare ervaring met het geven van hoor- en werkcolleges en met scriptiebegeleiding;
 • in het bezit van een Basiskwalificatie Onderwijs, of de bereidheid om deze binnen twee jaar te behalen;
 • affiniteit met het gebruik van ICT in academisch onderwijs;
 • in staat om te functioneren in meer dan één onderwijsprogramma;
 • organisatorische ervaring en vaardigheden;
 • betrouwbare teamspeler;
 • grondige beheersing van het Nederlands en Engels.

Ervaring met onderzoek, blijkend uit publicaties in vooraanstaande wetenschappelijke tijdschriften en bundels is een pre.

ARBEIDSVOORWAARDEN
Dienstverband voor bepaalde tijd: 12 maanden.

Wat bieden we jou
We bieden een tijdelijk dienstverband voor de periode van 1 jaar met een proeftijd van twee maanden, bij voorkeur met ingang van 1 augustus 2022, en met een omvang van 0,8 fte. Het dienstverband is voor 30,4 uur per week.

Je salaris bedraagt, afhankelijk van relevante ervaring bij aanvang van het dienstverband, €2.846 tot €5.230 bruto per maand, op basis van 38 uur per week, exclusief 8% vakantie- en 8,3% eindejaarsuitkering. De cao Nederlandse Universiteiten is van toepassing.

Wat bieden we je verder?

 • een functie waarbij eigen initiatief en input sterk gewaardeerd worden;
 • de mogelijkheid een Basiskwalificatie Onderwijs te halen;
 • uitstekende studie- en ontwikkelingsmogelijkheden;
 • een enthousiast en warm team dat openstaat voor nieuwe collega’s;
 • een inspirerende academische en internationale werkomgeving in het hart van Amsterdam.

WERKGEVER
Universiteit van Amsterdam
De Universiteit van Amsterdam is de grootste universiteit van Nederland, met het breedste opleidingsaanbod. Een intellectueel knooppunt met 39.000 studenten, 6.000 medewerkers en 3.000 promovendi. Verbonden door een cultuur van nieuwsgierigheid. Meer lezen.

AFDELING
De Faculteit der Geesteswetenschappen verzorgt onderwijs en onderzoek met een sterk internationaal profiel in een groot aantal disciplines op het gebied van taal en cultuur. De faculteit is gevestigd in het centrum van Amsterdam en onderhoudt intensieve contacten met vele culturele instellingen in de hoofdstad. Docenten en onderzoekers van de faculteit werken samen in interdisciplinaire onderzoeksverbanden en zijn actief in uiteenlopende onderwijsprogramma’s.

Nieuwsgierig naar onze organisatie en aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een ruime vakantieregeling en ontwikkelmogelijkheden? Hier lees je meer over werken bij de Universiteit van Amsterdam.

ADDITIONELE INFORMATIE
Vragen
Voor vragen over de functie of afdeling kun je tijdens kantooruren contact opnemen met: Dr. Marco Pasi

SOLLICITEER

UvA – Docent Moderne Nederlandse en/of Europese Geschiedenis
Door Redactie Historici.nl
UvA – Docent Moderne (wereld)geschiedenis
Door Redactie Historici.nl
UvA: Docent Moderne Geschiedenis
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.