Historici.nl

Gepubliceerd op 08-02-2021

Frans Hals Museum: Conservator Oude Kunst

In het Frans Hals Museum ontmoeten oud en nieuw elkaar. Op twee schitterende locaties in het centrum van Haarlem toont dit museum de grootste collectie werken van Frans Hals en vele andere oude meesters én hedendaagse kunst op het scherpst van de snede. Deze unieke ontmoeting levert nieuwe verhalen op: je ziet meer door anders te kijken. Het Frans Hals Museum is dan ook een museum met nationale reputatie en jaarlijks 130.000 bezoekers uit binnen- en buitenland.

Het Frans Hals Museum in Haarlem zoekt met ingang van 01-5-2021 een

Conservator Oude Kunst

32 uur per week

De conservator oude kunst draagt zorg voor de collectie oude kunst, met als focus Haarlemse schilderkunst uit de 16de en 17de eeuw. Daarnaast omvat de collectie oude kunst beeldende kunst en toegepaste kunst uit de periode 1500-1850, waaronder ook zilver, glaswerk, meubelen, textiel en kunstnijverheid.

Wat ga je doen?

 • Zorgdragen voor het beheer; de wetenschappelijke ontsluiting door middel van onderzoek; en presentatie aan publiek van de collectie oude kunst van het museum.
 • Inhoudelijk aanvullen van de collectiedatabase (TMS).
 • Schrijven van teksten en publicaties voor zowel een breed publiek als peers en professionals, ook in het kader van Frans Hals Research Center.
 • Maken van tentoonstellingen en presentaties in teamverband, uitgaande van de door het FHM aangeduide inhoudelijke prioriteiten, doelgroepen en wetenschappelijke relevantie.
 • Actief samenwerken met (gast)conservatoren en afdeling publiekszaken in maken van transhistorische projecten
 • Doen van voorstellen tot verwerving om lacunes in de collectie te vullen en nieuwe accenten aan te brengen.
 • Adviseren over bruikleenverzoeken en beantwoorden van informatieverzoeken betreffende de collectie.

Wie ben jij?

 • Afgestudeerd kunsthistoricus, bij voorkeur gepromoveerd.
 • Gespecialiseerd in 16de- en 17de-eeuwse Nederlandse kunst, met aantoonbare ervaring in onderzoek, blijkend uit relevante publicaties.
 • Specifiek geïnteresseerd in Frans Hals en actieve affiniteit met transhistorisch programmeren, met oog voor dwarsverbanden tussen verschillende typen collecties en perioden.
 • Minimaal vier jaar relevante werkervaring in museale context.
 • Goede netwerker met veel contacten in de museale en academische wereld, kunsthandel en onder verzamelaars.
 • Collegiale persoonlijkheid en inspirerende teamspeler met ervaring in projectmatig werken.

Wij bieden:
Een zelfstandige en uitdagende functie in een dynamisch museum met leuke collega’s. De functie is gewaardeerd in cao gemeenten schaal 10A, maximaal € 4.831,00 bruto bij een 36-urige werkweek (salarispeil 1 oktober 2020). Wij bieden een tijdelijke arbeidsovereenkomst voor een jaar.

Ben je geïnteresseerd? Stuur dan je cv met beknopte motivatiebrief in pdf vóór 22-2-2021 naar vacatures@franshalsmuseum.nl, onder vermelding van Vacature conservator oude kunst.

Nadere informatie over de functie kun je inwinnen bij Ann Demeester, directeur (via m.sluiter@franshalsmuseum.nl) of Marrigje Rikken, hoofd Collecties (m.rikken@franshalsmuseum.nl). De eerste gesprekken vinden plaats in de periode van 09-03-2021 tot en met 16-03-2021.

Frans Hals wil mensen anders laten kijken en daardoor meer laten zien. Wij geloven dat een veelheid aan perspectieven bijdraagt aan maatschappelijk bewustzijn, creativiteit en originaliteit. Daarom zoeken we ook actief naar een diversiteit aan perspectieven en achtergronden in onze medewerkers. We streven ernaar dat ons personeelsbestand een afspiegeling vormt van de inwoners van Haarlem.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.