Historici.nl

Gepubliceerd op 11-10-2021

Het Scheepvaartmuseum: Museumdocent-Rondleider

Het Scheepvaartmuseum laat zien hoe water werelden verbindt. Het museum staat bekend als spraakmakend en toonaangevend museum met een van de meest bijzondere maritieme collecties ter wereld. Dagelijks ontvangen we veel bezoekers, variërend van museumliefhebbers tot dagtoeristen en schoolklassen. Daarnaast is het gebouw een spectaculaire evenementenlocatie voor congressen, bruiloften en zakelijke events.

Samen met onze collega’s willen wij onze diverse bezoekers een ervaring bezorgen om nooit te vergeten. Ben jij een echte verhalenverteller én een goede luisteraar en weet jij van nature mensen te boeien? Heb jij een band met Het Scheepvaartmuseum, maritieme geschiedenis en cultuur? Dan ben jij degene die wij zoeken!

Het Scheepvaartmuseum zoekt enthousiaste en creatieve

Museumdocent-Rondleider

aantal uur in overleg

Wat ga je doen?
Als museumdocent-rondleider ben je verantwoordelijk voor het verzorgen en begeleiden van activiteiten voor bezoekers van het museum zoals rondleidingen, onderwijs- en familieprogramma’s, en speciale activiteiten bij verjaardagen, feesten en evenementen. Met de afdeling Educatie & Publieksactiviteiten en een enthousiaste poule freelance rondleiders zorg je ervoor dat onze bezoekers een fantastische ervaring hebben. Jij laat hen ervaren dat water werelden verbindt.

 • Je verzorgt als museumdocent-rondleider een positieve kennisoverdracht door middel van inspirerende verhalen en je enthousiaste manier van vertellen;
 • Je geeft rondleidingen aan binnenlandse en buitenlandse bezoekers en begeleidt educatieve activiteiten voor schoolklassen van alle leeftijden en verschillende niveaus;
 • Je signaleert en rapporteert feedback van bezoekers over de diverse activiteiten;
 • Je bent bereid jezelf inhoudelijk te verbreden en te verdiepen in de onderwerpen van (tijdelijke) tentoonstellingen, op didactiek en onderwijsmethodes.

Je dag bij het museum zou er zomaar zo uit kunnen zien: ’s ochtends ontvang je middelbare-schoolleerlingen waarmee je in discussie gaat over de term ‘gouden eeuw’; ’s middags maak je onze cartografiecollectie toegankelijk voor lokale families met tekenopdrachten. Daarna leid je een zakelijke partner van het museum rond door onze nieuwste tentoonstelling.

Wie zoeken wij?
Al onze rondleiders hebben uiteraard een brede interesse in het museum, maritieme geschiedenis en cultuur. Daarnaast zijn we op zoek naar rondleiders die vanuit hun eigen achtergrond, vakkennis of expertise iets nieuws toevoegen aan onze groep rondleiders. Bijvoorbeeld een speciaal talent of ervaring met bijzondere manieren van publieksparticipatie. Verder ben je creatief en weet je jouw verhaal aan te passen aan de mensen die voor je staan. Je voelt feilloos aan welke benadering past bij welke doelgroep en bent daarbij altijd gastgericht en integer.
En verder:

 • Je volgt een relevante hbo- of wo-opleiding of hebt deze afgerond, bijvoorbeeld pabo, geschiedenis of theater;
 • Je hebt relevante ervaring, bijvoorbeeld als rondleider, docent of acteur;
 • Je hebt sterke sociale en communicatieve vaardigheden, bent representatief en kan een groep goed aanvoelen;
 • Je presenteert vol zelfvertrouwen en kunt je goed uitdrukken in het Nederlands en Engels;
 • Je bent beschikbaar om je voor te stellen tijdens een ‘pitch’ en kennismaking op 21 of 22 oktober 2021;
 • Je bent flexibel beschikbaar, vooral overdag en in het weekend, vanaf 8 november 2021;
 • Je bent bij voorkeur woonachtig in Amsterdam.

Wat bieden wij?
Een uitdagende, creatieve en zelfstandige functie waarbij je met veel verschillende mensen in aanraking komt, tussen een fascinerende collectie in een van de mooiste gebouwen van Amsterdam.

Wij verwachten in het najaar en voorjaar veel onderwijsbezoeken. Het is op dit moment echter lastig inschatten hoeveel rondleidingen er de komende maanden zullen zijn. Uiteraard bepaal je helemaal zelf wanneer je wel en niet beschikbaar bent om een opdracht aan te nemen. De samenwerking is op zzp-basis en de vergoeding is € 46,- exclusief btw per uur.

Reageren?
Ben jij de rondleider-museumdocent die wij zoeken? Solliciteer dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk 15 oktober via onderstaande sollicitatiebutton.

Voldoe je niet aan alle eisen, maar heb je het gevoel dat jij een waardevolle toevoeging bent binnen onze poule freelancers? We laten ons graag overtuigen door jouw motivatie.

Het Scheepvaartmuseum onderschrijft de Code Diversiteit & Inclusie. Bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar iemand die de diversiteit binnen onze poule freelance rondleiders versterkt.

Heb je vragen over de functie, dan kun je contact opnemen met Ernst van Keulen, educator, via (020) 52 32 220. Voor vragen over de procedure kun je contact opnemen met de afdeling HR (020) 52 32 425. De aanvraag van een Verklaring Omtrent Gedrag maakt onderdeel uit van de procedure.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.