Historici.nl

Gepubliceerd op 07-01-2021

Hoofd Publieksdiensten – IISG-KNAW – Amsterdam

Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) per direct op zoek naar een Hoofd Publieksdiensten. 

De afdeling Publieksdiensten stelt collecties ter beschikking aan onderzoekers, online via de website en catalogus of fysiek in de studiezaal. De afdeling is het eerste aanspreekpunt bij vragen over collecties en ondersteunt gebruikers bij het raadplegen van materiaal en het leveren van digitale kopieën. Ze promoot tevens de collecties, via website, social media, platformen en rondleidingen. Ook verzorgt de afdeling bruiklenen aan musea voor tentoonstellingen.

In deze functie:

Ga je samen met het team aan de slag met het verder ontwikkelen van de dienstverlening van het IISG
In de omvangrijke en veelzijdige collectie van het IISG wordt onderzoek gedaan door nationale en internationale wetenschappers. De dienstverlening door de afdeling is hoog gewaardeerd en dat willen we behouden en versterken. Je zorgt voor een visie op de online dienstverlening in relatie tot de on-site dienstverlening. Jouw ervaring en kennis van de ontwikkelingen in het nationale en internationale erfgoedveld op dit terrein zijn een aanwinst voor de afdeling en het IISG. Je bent je bewust van de invloed van wetgeving (AVG, auteursrecht) en de gevolgen daarvan op de dienstverlening.

Breng je met het team de collecties onder de aandacht bij een uiteenlopende groep van gebruikers
Het IISG wil graag meer maatschappelijke impact creeren met zowel het wetenschappelijk onderzoek als met de collecties en data op basis waarvan geesteswetenschappelijk onderzoek wordt uitgevoerd. Samen met het team werk je eraan om de bekendheid van de collecties te vergroten en signaleer je de belangstelling voor bepaalde collecties in relatie tot maatschappelijke thema’s. Naast de bruiklenen aan musea en het verzorgen van rondleidingen dragen de medewerkers met andere collega’s zorg voor berichtgeving op sociale media en websites.

Geef je leiding aan het team van medewerkers van studiezaal, magazijnen en repro
Het team (15 medewerkers) is divers in samenstelling, is zelfstandig en stemt de dagelijkse taken zelf onderling met elkaar af. Dit vraagt een open en flexibele instelling.  Je brengt talenten van medewerkers samen en zorgt voor onderlinge verbinding zowel in de eigen afdeling als met andere teams in het instituut. Met je positieve en oplossingsgerichte insteek en humor creëer je mogelijkheden en weet je mensen op de juiste manier te motiveren en te enthousiasmeren. Als leidinggevende ben je verantwoordelijk voor het personeel, de financiën en de projecten van de afdeling. Naast het verrichten van leidinggevende taken werk je zelf ook mee achter de informatiebalie van de studiezaal (20%).

Onderhoud en stimuleer je contacten in het nationale en internationale netwerk
Als Hoofd Publieksdiensten werk je in een omgeving waarin nationale en internationale onderzoekers (wetenschappelijk) onderzoek doen en gebruik maken van de collecties van het IISG. Je onderhoudt het

contact met deze onderzoekers binnen en buiten het IISG en je weet wie de gebruikers zijn. Je bent je ervan bewust dat je werkt in een diverse, inclusieve organisatie in een even divers netwerk van relaties en gebruikers.

Het IISG is een belangrijke partner in nationale en internationale netwerken rond erfgoed en onderzoek. Met jouw goede sociale vaardigheden kun je het IISG vertegenwoordigen in relevante netwerken, nieuwe contacten leggen en bestaande contacten voortzetten. Je deelt graag je ervaringen en kennis met andere instellingen op conferenties, workshops en bijeenkomsten. Je kunt je zowel in het Engels als in het Nederlands goed kunt uitdrukken, mondeling en schriftelijk. Daarnaast is de beheersing van een andere taal een pre.

Functie-eisen

(zie de functieomschrijving)

Arbeidsvoorwaarden

De aanstelling bij het IISG is voor de duur van één jaar met uitzicht op een vast dienstverband. Het salaris bedraagt afhankelijk van relevante werkervaring minimaal € 2.790,- en maximaal € 5.127,- (schaal 10/11 CAO-Nederlandse Universiteiten) bij een 38-urige werkweek.

Het IISG biedt aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals 8,3 % eindejaarsuitkering, 8% vakantieuitkering, een goede pensioenregeling, 6 weken vakantie op jaarbasis en de mogelijkheid om verlofdagen te kopen/verkopen.

Werkgever

Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG)
Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG – KNAW) is een onderzoeksinstituut van de KNAW. Het IISG is wereldwijd een van de meest vooraanstaande onderzoeksinstituten op het terrein van de sociale geschiedenis. Het instituut onderzoekt hoe de werk- en arbeidsverhoudingen zich wereldwijd op de lange termijn ontwikkelen. Hiertoe verzamelt het instituut archieven en data op mondiale schaal. De verbinding tussen onderzoek en collecties draagt sterk bij aan de onderscheidende meerwaarde van het instituut.

Additionele informatie
Informatie is verkrijgbaar bij Afelonne Doek (directeur Collecties en Digitale Infrastructuur), e-mail ado@iisg.nl of via telefoonnummer 020 668 5866.
Meer informatie over het IISG kun je vinden op https://iisg.amsterdam

SOLLICITEER

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.