Historici.nl





Gepubliceerd op 06-07-2023

Junior onderzoeker Koloniale- en slavernijgeschiedenis (0,6 fte) – Universiteit Leiden

Faculteit der geesteswetenschappen, Instituut voor Geschiedenis

Junior onderzoeker Koloniale- en slavernijgeschiedenis (0,6 fte)
Verkenning koloniale- en slavernijverleden van de stad Leiden

De gemeente Leiden heeft besloten bij te dragen aan een verkennend onderzoek naar het koloniale- en slavernijverleden van de stad Leiden. Doel is de basis te leggen voor een onderzoek om kennis en inzicht te vergoten over de betekenis van de koloniale connecties en de slavernij in stad en samenleving in Leiden. Onderzoeksvragen richten zich onder meer op de vragen naar de politieke en economische betrokkenheid van het Leidse stadsbestuur, Leidse inwoners en Leidse bedrijven en ondernemers en Leidse instituties bij koloniale activiteiten en slavernij; naar kleur in de stad en op de discussie over slavernij en het kolonialisme. Het onderzoek zal in nauw overleg uitgevoerd worden met het parallel lopende onderzoek naar het koloniale- en slavernijverleden van de universiteit Leiden.

Werkzaamheden
De junior onderzoeker krijgt de opdracht om verkennend onderzoek uit te voeren. De activiteiten bestaan uit 1) het in kaart brengen van de verschillende manieren waarop de Leidse lokale geschiedenis en de koloniale en slavernijgeschiedenis met elkaar verbonden waren en 2) het inventariseren van onderzoeksthema’s en bronnen voor verder onderzoek naar de verwevenheid van de lokale en koloniale en slavernijgeschiedenis. 3) het schrijven van een onderzoeksrapport 4) regelmatige publieksgerichte rapportage over het onderzoek.
De dagelijkse begeleiding van de junior onderzoeker is in handen van experts van het Instituut voor Geschiedenis. De junior onderzoeker maakt deel uit van een project dat wordt aangestuurd door een expertgroep met leden van binnen en buiten de universiteit.

Selectiecriteria:

  • Recent afgeronde MA in Geschiedenis
  • Ervaring en bedrevenheid in archiefonderzoek
  • Goede leesvaardigheid van het oud schrift
  • Goede kennis van koloniale- en slavernijgeschiedenis
  • Uitstekende Nederlandse en Engelse taalvaardigheden
  • Uitstekende schrijfvaardigheden en communicatievaardigheden
  • Goede teamwerker
  • Zelfstandigheid
  • Affiniteit met en sensitiviteit voor de complexiteit van het onderzoeksthema

Over onze organisatie
De Universiteit Leiden heeft sinds haar oprichting in 1575 een internationale reputatie opgebouwd op het gebied van excellent onderwijs en onderzoek. Met ruim 800 medewerkers verzorgt de Faculteit der Geesteswetenschappen 26 bachelor- en 27 masteropleidingen voor ruim 7200 studenten op locaties in de historische binnenstad van Leiden en in Den Haag.
Het Instituut voor Geschiedenis is de thuisbasis van een levendige gemeenschap van onderzoekers en docenten. Alle onderzoekers van het Instituut voor Geschiedenis zijn verbonden aan een van de zes onderzoeksspecialisaties: The Unification of the Mediterranean World (400 BC – 400 AD), Collective Identities and Transnational Networks in Medieval and Early Modern Europe, 1000-1800, Political Culture and National Identities, Colonial and Global History, Cities, Migration and Global Interdependence and History and International Studies. Meer informatie staat op onze Engelstalige website: https://www.universiteitleiden.nl/en/humanities/institute-for-history

Wij bieden
Het betreft een aanstelling conform de cao Nederlandse Universiteiten voor de duur van 1 jaar. Het salaris bedraagt afhankelijk van opleiding en ervaring maximaal € 3.098,– bruto per maand bij een volledige aanstelling (schaal 8, trede 2).
De Universiteit Leiden heeft een aantrekkelijk arbeidsvoorwaardenpakket, waaronder een arbeidsvoorwaardenkeuzemodel, een eindejaarsuitkering (8,3%) en vakantietoeslag (8%). Informatie hierover kun je nalezen op: https://www.werkenbij.leidenuniv.nl

Diversiteit en Inclusie
Diversiteit en inclusie maken integraal onderdeel uit van de kernwaarden van de Universiteit Leiden. De Universiteit Leiden streeft ernaar een inclusieve gemeenschap te zijn waarin alle studenten en medewerkers zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen en hun al hun mogelijkheden kunnen ontwikkelen. We verwelkomen diversiteit in ervaringen en perspectieven omdat zij ons onderwijs en onderzoek verrijken en versterken.

Information
Voor meer informatie: neem contact op met de Directeur Onderzoek van het instituut voor geschiedenis A.F.Schrikker@hum.leidenuniv.nl

Sollicitaties
Sollicitanten wordt gevraagd om naast sollicitatiebrief met CV, een beschrijving te geven van een plan van aanpak voor het uit te voeren verkennende onderzoek (max. 1000 woorden).
Sollicitaties kun je indienen via de blauwe knop in onze sollicitatiesysteem onder vermelding van het vacaturenummer en als één pdf-bestand met als bestandsnaam ACHTERNAAM.
De deadline voor sollicitaties is 28 augustus 2023. De gesprekken vinden plaats (online of on campus) in de week van 4 september 2023.

Klik hier voor meer informatie over de organisatie.

Solliciteer

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.