Historici.nl

Gepubliceerd op 27-01-2021

Landschap Erfgoed Utrecht – (Medior) Adviseur Landschap en Cultureel Erfgoed

Het Steunpunt Archeologie en Monumenten Utrecht (STAMU) ondersteunt gemeenten in de provincie Utrecht bij hun wettelijke taken ten aanzien van het cultureel erfgoed in de fysieke leefomgeving. Het steunpunt geeft integraal advies en informatie en biedt de gemeenten een platform voor het bevorderen en uitwisselen van kennis op het gebied van cultureel erfgoed.

Het steunpunt is een samenwerking van Landschap Erfgoed Utrecht en MooiSticht en wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Utrecht (meer informatie: stamu.nl). Landschap Erfgoed Utrecht is een non-profit instelling die zich op vele manieren inzet voor het culturele erfgoed en het landschap in de provincie. MooiSticht is een non-profit organisatie die de gemeentelijke adviescommissies voor ruimtelijke kwaliteit verzorgt voor een groot deel van de Utrechtse gemeenten.

Collega gezocht met passie voor landschap en cultureel erfgoed in de Provincie Utrecht! Wil jij graag werken in een dynamische werkomgeving met volop ruimte voor ontwikkeling en verdieping én waar jouw inbreng ertoe doet? Dan zijn wij per direct op zoek naar jou om ons team te komen versterken!

(Medior) Adviseur Landschap en Cultureel Erfgoed

28 uur per week

Functieomschrijving
Je werkt primair als adviseur landschap en cultureel erfgoed bij het STAMU. Je werkt voor het STAMU in een zelfsturend team met twee andere collega’s en kunt daarnaast putten uit de kracht en kennis van de twee achterliggende organisaties. Je komt daarbij in dienst bij Landschap Erfgoed Utrecht. Met kennis van landschap en cultureel erfgoed in de fysieke leefomgeving zet jij je in om de gemeenten te adviseren, te ondersteunen en hun kennis op het onderwerp te bevorderen. Je krijgt daarbij te maken met beleids-, juridische en uitvoeringsvraagstukken van de gemeenten op het gebied van erfgoedzorg, waaronder ook de actuele ruimtelijke opgaven en transities zoals de Omgevingswet, de energietransitie, participatievraagstukken en de woningbouwopgave. Daarnaast draag je bij aan het bijhouden en vergroten van het netwerk en het organiseren van kennis- en netwerkbijeenkomsten voor onder andere erfgoedambtenaren. Het STAMU staat als onderdeel van het landelijk netwerk van steunpunten vooraan bij de implementatie van landelijk beleid voor cultureel erfgoed in de fysieke leefomgeving op lokaal niveau.

Daarnaast werk je aan diverse interessante projecten bij zowel Landschap Erfgoed Utrecht als MooiSticht. Het gaat hierbij over inhoudelijke vraagstukken met betrekking tot het landschap, zoals klimaatadaptatie, energietransitie, biodiversiteit, landbouw en woningbouw. Met jouw kennis en achtergrond denk je mee over deze vraagstukken en adviseer je bijvoorbeeld gemeenten, provincie, waterschappen en natuurorganisaties. Je draagt bij aan ontwerpende opgaven en kan ook gevaagd worden om bij specifieke plannen deel te nemen aan de gemeentelijke adviescommissies voor ruimtelijke kwaliteit. Het behoud van de kwaliteiten van het landschap (inclusief cultureel erfgoed) bij beheer en ontwikkelingen als belangrijk onderdeel van de fysieke leefomgeving van mensen is hierbij cruciaal.

Functie-eisen

 • HBO, WO denk- en werkniveau
 • Minimaal vijf jaar relevante werkervaring
 • Een achtergrond in (beleids-)ontwikkeling en/of ontwerpopgaven van landschap in relatie tot cultuurhistorie is een pre.
 • Kennis van en ervaring met gemeentelijke organisatieprocessen en wet & regelgeving is een pre.
 • Goede schriftelijke en mondelinge communicatieve vaardigheden.
 • Je hebt interesse in de grote actuele transities en maatschappelijke opgaven met impact op erfgoed en cultuurlandschap.
 • Als je beschikt over een netwerk in het werkveld dan is dit een pre.
 • Je bent praktisch ingesteld, proactief en ondernemend.
 • Je weet een netwerk aan je te binden.
 • Je bent dienstgericht en representatief.
 • Je bent digitaal handig en hebt (basale) digitale kennis- en vaardigheden.

Kandidaten met een vooropleiding en/of relevante werkervaring op het gebied van cultureel erfgoed / historische geografie (met kennis van landschapsontwikkeling), landschapsarchitectuur (met een specialisme in cultuurhistorie of erfgoed en -ontwerpopgaven), zijn van harte uitgenodigd om te solliciteren.

Wij bieden
Een omgeving met prettige collega’s waarin je kunt groeien, waar ruimte is voor eigen initiatief en waar we voor elkaar klaar staan.

Een grote mate van zelfstandigheid in een bijzonder en actueel werkveld met ruime mogelijkheden voor het vergroten van je eigen netwerk en ambities.

Deze functie is voor de komende drie jaar beschikbaar. Het gaat in eerste instantie om een tijdelijke aanstelling van 28 uur per week voor de periode van één jaar (inclusief wettelijke proeftijd van één maand), met verlenging tot drie jaar als uitgangspunt.

We bieden een marktconform salaris volgens schaal 7.8 Raam CAO Bos en Natuur, ondernemingsdeel de Landschappen (€ 4.329,41 bruto per maand op basis van 37-urige werkweek).

Ga je graag de uitdaging aan en zie je het helemaal zitten?
Stuur dan je CV en motivatie uiterlijk 3 februari 2021 naar vacature@landschaperfgoedutrecht.nl onder vermelding van sollicitatie STAMU. De eerste gesprekken vinden plaats op 18 en/of 22 februari 2021.

Heb je vragen over de vacature? Neem dan contact op met Marianne Visser 030-2219762.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.