Historici.nl

Gepubliceerd op 06-05-2019

Museum Het Valkhof – Conservator Archeologie

Museum Het Valkhof draagt met een indrukwekkende collectie het verhaal van ruim 5000 jaar geschiedenis uit. We willen aan een zo breed en divers mogelijk publiek laten zien hoe kunst en cultuur ons wereldbeeld kleuren. Met het heden als vertrekpunt onderzoeken we thema’s die ons als individu en als collectief vormen en inspireren.

Een enthousiast team van circa 30 vaste medewerkers en 100 vrijwilligers en freelancers maakt jaarlijks een aansprekend programma voor alle generaties. ‘Ik, Maria van Gelre’, ‘De gebroeders Van Limburg’, ‘High Tech Romeinen’ en ‘Herculaneum’ zijn enkele succesvolle voorbeelden uit het verleden.

Museum Het Valkhof is gevestigd in een spraakmakend gebouw, een ontwerp van Ben van Berkel, aan het Valkhofpark; het historische hart van Nijmegen. Museum Het Valkhof voelt zich verbonden met de stad Nijmegen en de samenleving, is samenwerkingsgericht en zoekt het experiment in publieksbenaderingen en presentatievormen.

In het Museum Kam-gebouw vervult het museum bovendien bijzondere taken op het gebied van de Gelderse archeologie: het beheert er het provinciaal depot voor bodemvondsten en fungeert als informatiecentrum voor de archeologie van Gelderland.

Met ingang van 1 september 2019 is museum Het Valkhof op zoek naar een

Conservator Archeologie

Van 1 september 2019 t/m 31 december 2019: 24 uur per week.

Vanaf 1 januari 2020: 32 uur per week.

Functieprofiel
Als conservator ben je een enthousiaste intermediair tussen de archeologische collectie van Museum Het Valkhof en de samenleving: je maakt de vertaalslag tussen objecten van toen en mensen van nu. Het maken van sprankelende tentoonstellingen is voor de conservatoren van Museum Het Valkhof het belangrijkste aandachtsgebied; voor archeologie ligt de nadruk op de collectie van de Romeinse tijd in Nederland.

Daarnaast draag je zorg voor het verzamelen en ontzamelen van de archeologische collectie van het museum, en voor de inhoudelijke ontsluiting daarvan. Bovendien representeer je het museum in relevante netwerken.

De Conservator archeologie ontvangt hiërarchisch leiding van het Hoofd Collectie en werkt nauw samen met de andere medewerkers van de afdeling Collectie en van de afdeling Presentatie en Publiek.

Tot je taken behoren onder meer

 • Het maken van ten minste 1 grote en 1 kleinere onderscheidende tentoonstelling per jaar, waarin archeologie op een aansprekende manier verbonden wordt met het heden;
 • Het mede ontwikkelen van een impactvolle collectiepresentatie op het gebied van archeologie;
 • Het projectleiderschap voeren over (deel)projecten: formuleren en uitwerken van concepten voor presentaties, contacten leggen voor bruiklenen, bewaken van de haalbaarheid, inrichting, doorlooptijd, begroting;
 • Het leveren van een bijdrage aan het ontwikkelen van het tentoonstellings-, collectie- en onderzoeksbeleid;
 • Het toezien op een adequate ontsluiting van de archeologische collectie, onder meer door het leveren van inhoudelijke input voor het identificeren, registreren en documenteren;
 • Het doen van voorstellen voor verzamelen en ontzamelen van de archeologische collectie;
 • Het adviseren over bruiklenen uit de museale collectie;
 • Het doen van wetenschappelijk onderzoek naar de collectie en het publiceren daarover;
 • Het overdragen van informatie over de collectie door lezingen en presentaties;
 • Het onderhouden van contacten met archeologische musea, onderzoeksinstellingen en bedrijven.

Wie ben jij

 • Je hebt een afgeronde universitaire opleiding tot archeoloog met aantoonbare specifieke kennis van Romeins Nederland;
 • Je bent creatief en enthousiast en hebt ervaring met het maken van tentoonstellingen;
 • Je hebt een goed ontwikkeld organisatorisch vermogen en bent resultaatgericht;
 • Je bent communicatief sterk en klantgericht;
 • Je hebt een aansprekend netwerk in het archeologisch werkveld;
 • Je werkt zelfstandig, maar vindt het prettig deel uit te maken van een team;
 • Je beheerst de Nederlandse, Duitse en Engelse taal zowel mondeling als schriftelijk.

Overige
De functie wordt gewaardeerd volgens functiegroep 11, max. € 4.464,00 bruto per maand o.b.v. een 36-urige werkweek. Overige arbeidsvoorwaarden, waaronder een eindejaarsuitkering, ontvang je volgens de museum cao. De arbeidsomvang bedraagt van 1 september 2019 t/m 31 december 2019 24 uur per week. Vanaf 1 januari 2020 bedraagt de arbeidsduur 32 uur per week. De arbeidsovereenkomst wordt in eerste instantie aangegaan voor de duur van één jaar, met de intentie tot verlenging.

Wil jij je bijdrage leveren als Conservator archeologie?
Voor inhoudelijke vragen kun je terecht bij mevrouw B. Kruijsen, Hoofd Collectie, via telefoonnummer 024-2402221. Je sollicitatie kun je voor 22 mei 2019 richten aan Museum Het Valkhof, t.a.v. mevrouw A.C. van Nassau, HR Manager, via e-mail vacatures@museumhetvalkhof.nl. De eerste gesprekken vinden plaats op 29 mei 2019. De tweede gesprekken op 11 juni 2019.

Deze vacature wordt gelijktijdig zowel intern als extern uitgezet. Interne kandidaten genieten de voorkeur bij gelijke geschiktheid.

Museum Het Valkhof: Conservator Moderne & Hedendaagse Kunst
Door Redactie Historici.nl
Museum Het Valkhof: Archeoloog
Door Redactie Historici.nl
Museum Het Valkhof| Junior Projectleider / Fondsenwerver
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.