Historici.nl

Gepubliceerd op 22-03-2021

Naturalis Afdelingshoofd Collectie Informatie

In deze fascinerende omgeving ben je als Afdelingshoofd Collectie Informatie verantwoordelijk voor de innovatieve registratie en ontsluiting van alle collectie informatie van Naturalis, maar ook van natuurwaarnemingen, soortinformatie, bibliotheek- en archiefinformatie en cultuurhistorische collectie informatie. De toegankelijkheid en bruikbaarheid van al deze informatie, en de koppeling aan en verrijking met externe informatie, is van groot belang voor verschillende gebruikers waaronder onze eigen wetenschappers. Hierdoor kan de collectie optimaal bijdragen aan wetenschappelijke en maatschappelijke uitdagingen en aan de educatieve en publieksfunctie van het museum.

Met jouw visie op het gebied van digitalisering van collectie-informatie ontwikkel je met je team een innovatief beleid waarin internationale samenwerking is verankerd. Natuurlijk samen met de sectoren Onderwijs & Onderzoek en ICT en samen met collectie organisatie zoals CETAF, Global Biodiversity Information Facility (GBIF/NLBIF) en programma’s zoals DiSSCo en ARISE.

Samen met je team ontwikkel je functioneel de systemen en platformen waarop informatie wordt verzameld en gepresenteerd. Kijk bijvoorbeeld maar eens op onze prachtige platforms zoals bioportal.naturalis.nltopstukken.naturalis.nlwww.repository.naturalis.nl of www.nederlandsesoorten.nl. Daarnaast neemt Naturalis proactief deel aan externe internationale platforms zoals Global Biodiversity Information Facility (GBIF), Europeana en Biodiversity Heritage Library (BHL). De afdeling Collectie Informatie ondersteunt gebruikers bij het vinden en ontsluiten van informatie. Zo worden vele vragen over de collectie en natuur beantwoord en heeft de samenwerking met de afdelingen Educatie, Tentoonstellingen en Publiekszaken bijvoorbeeld geresulteerd in de Naturalis Museumapp.

FUNCTIE-EISEN

Profiel en functie-eisen

  • Je hebt als Afdelingshoofd Collectie Informatie een visie op ontsluiting van digitale collecties in mondiaal perspectief. Je bent een ervaren people manager, een motivator de sturend en coachend leiding geeft en werk projectmatig organiseert.
  • Je beschikt aantoonbaar over academisch werk- en denkniveau.
  • Je bent bekend met de vakgebieden informatiemanagement en biodiversiteitsinformatica en hebt gedegen kennis van het digitaliseren en ontsluiten van (natuurhistorische) collecties met metadata, multimedia, moleculaire data en soortinformatie en/of bibliotheek archieven.
  • Je hebt ervaring met het aansturen van een team in verandering.
  • Informatiesystemen (met natuurhistorische informatie) en archiefsystemen zijn voor jou bekend terrein en bent een volwaardige gesprekspartner voor gebruikers van de informatie.
  • Je hebt een (inter)nationaal netwerk rond relevante werkterreinen (collectie-informatiesystemen, datakwaliteit en -ontsluiting, informatiemanagement) en bent goed bekend met ontwikkelingen rondom natuurhistorische collecties als infrastructuur.
  • Je bent in staat om in (inter)nationaal overleg sturend deel te nemen. Ook weet je kansen te benutten en ideeën te vertalen naar (subsidie)voorstellen om de afdeling te laten participeren in extern gefinancierde samenwerkingsprojecten.

ARBEIDSVOORWAARDEN

Dienstverband voor bepaalde tijd: Een jaar, met uitzicht op een vast dienstverband.

Een bijzonder interessante functie in een dynamisch, (inter)nationaal leidend instituut, met een fascinerende werkomgeving, waarin een grote diversiteit aan professionals werkt met liefde voor de natuur en biodiversiteit. De collectie, onderzoeksfaciliteiten met het laboratorium, het kantoor én het museum zijn in 2019 samengebracht in één volledig vernieuwd gebouw in het Bio Science Park in Leiden, vlakbij de A44 en het NS station. Het salaris ligt tussen € 3.744,- en € 5.214,- bruto per maand (salarisschaal 12 Museum cao) op basis van een 36-urige werkweek. Hiernaast krijg je een vakantietoeslag van 8% en een eindejaarsuitkering van 3,4%. De arbeidsovereenkomst (in te vullen in 32 tot 36 uur per week) is eerst voor de periode van een jaar, met uitzicht op een vast dienstverband.

WERKGEVER

Naturalis Biodiversity Center
Naturalis Biodiversity Center (800 medewerkers) is hét kennisinstituut op het gebied van biodiversiteit in Nederland. Met ruim 42 miljoen objecten beheren we één van de grootste natuurhistorische collecties ter wereld. Die enorme collectie van planten, dieren en mineralen, geven Naturalis een unieke internationale positie en verantwoordelijkheid, wat tot uiting komt in de samenwerkingsverbanden die Naturalis onderhoudt met andere grote natuurhistorische musea en biodiversiteitsinstituten in de wereld. Binnen Naturalis werken ongeveer 120 onderzoekers dagelijks met die collectie. Naturalis heeft een belangrijke positie in het universitaire bestel met 12 hoogleraren aan verschillende universiteiten. Een bekend onderdeel van Naturalis is het museum, met 9 prachtige tentoonstellingszalen vól met het mooiste uit de natuur, 3 workshopruimtes, een succesvolle winkel, restaurant en café. Een ontmoetingsplek voor iedereen die meer wil ontdekken over de natuur.
Natuurhistorische collecties vormen wereldwijd een essentiële, samenhangende wetenschappelijke onderzoeksinfrastructuur. In de komende jaren wordt het belang van onze nationale natuurhistorische collectie als fundamenteel instrument voor onderzoek alleen maar groter. De klimaatverandering en de teruggang van de biodiversiteit op aarde zal het gebruik van onze collecties verder stimuleren. Daartoe zullen we onze kennis van de collectie met innovatieve technieken (genetische data, artificiële intelligentie, data science) verder verrijken (o.a. in het kader van ARISE) en die informatie toegankelijk maken voor steeds meer onderzoekers en andere gebruikers. Naturalis is wereldwijd een koploper op gebied van digitalisering en ontsluiting van biodiversiteitsdata. We maken onze collectie relevant en breed toegankelijk door deze met andere collecties digitaal te verknopen tot één mondiale onderzoeksinfrastructuur en participeren daarom actief in GBIF, Catalogue of Life en DiSSCo.

ADDITIONELE INFORMATIE
Informatie en sollicitatie
Laat ons zo snel mogelijk weten waarom jij als Afdelingshoofd Collectie Informatie bij ons aan de slag wilt. Je kunt tot uiterlijk 2 april 2021 a.s. solliciteren.

Heb je inhoudelijke vragen?
Bel of mail Peter Schalk, Sectordirecteur Collectie a.i., +31 71 751 9277 / peter.schalk@naturalis.nl. Voor vragen over de procedure bel of mail je met P&O, +31 71 751 9176 of sollicitaties@naturalis.nl.
Een selectie assessment en referentiecheck kunnen onderdeel uitmaken van de selectieprocedure. Bij indiensttreding vragen wij om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Naturalis onderschrijft de Code Culturele Diversiteit. Bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar de kandidaat die de diversiteit binnen het team versterkt.
Wij werven zelf voor deze vacature dus wij hebben geen Werving en Selectiebureaus nodig. Acquisitie is niet gewenst. Een aanstelling op ZZP-basis behoort niet tot de mogelijkheden.

APPLY

Hoofd Presentatie – Naturalis Biodiversity Center
Door Redactie Historici.nl
Rijksmuseum| Hoofd Collectie Informatie & Archief
Door Redactie Historici.nl
Natuurmuseum Brabant: Junior Registrator
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.