Historici.nl

Gepubliceerd op 23-03-2020

NIOD Medewerker dienstverlening

Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies is in 1945 opgericht als documentatie- en onderzoekscentrum voor de Tweede Wereldoorlog. Sindsdien heeft het zich ontwikkeld tot een nationaal en internationaal expertisecentrum voor interdisciplinair onderzoek naar de geschiedenis van wereldoorlogen, grootschalig geweld en genociden, met inbegrip van hun maatschappelijke uitwerking op langere termijn. Tegelijk is het instituut collectiebeheerder en vervult het een markante publieke functie op verschillende domeinen.

Het NIOD zoekt bij de afdeling Collecties en diensten een fulltime medewerker dienstverlening, per 1 mei 2020. We zoeken versterking voor het ‘correspondentie- en studiezaalteam’. Onderzoekers, studenten, journalisten en particulieren bezoeken de studiezaal van het NIOD of leggen schriftelijk, telefonisch of per mail vragen aan ons voor. Het NIOD heeft de taak om mensen die vaak om zeer persoonlijke redenen het NIOD bezoeken te ondersteunen door individuele begeleiding bij het zoeken in haar archieven. Het betreft in veel gevallen het traceren en duiden van persoonsgegevens in Nederlandse en Duitse archieven uit de periode 1940-1945, in beheer bij het NIOD.

Belangrijkste werkzaamheden:

 • Je beantwoordt vragen van onderzoekers, journalisten, studenten en particulieren over de collecties die schriftelijk, per mail of telefonisch binnenkomen.
 • Je ontvangt bezoekers van de studiezaal/bibliotheek en helpt hen hun vraag te beantwoorden binnen de collecties van het NIOD.
 • Je denkt mee over en bouwt mee aan de verdere automatisering van zoekacties
 • Je voert ondersteunende technische werkzaamheden uit met betrekking tot de collectie, zoals databewerking en beschrijving van collecties.

FUNCTIE-EISEN

Je hebt:

 • HBO + werk- en denkniveau, bijvoorbeeld door een studie geschiedenis en/of archiefwetenschap
 • Grote kennis van, en affiniteit met de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog
 • Minimaal drie jaar ervaring in een archief- of bibliotheekfunctie
 • Uitstekende schrijf- en spreekvaardigheid in Nederlands en Engels, en een passieve kennis van het Duits
 • Kennis van Linked Open Data en Digital-Humanities en ervaring in een dienstverlenende functie zijn een pre.

En je bent:

 • Dienstbaar, hulpvaardig, communicatief
 • Initiatiefrijk, proactief en resultaatgericht
 • Flexibel

ARBEIDSVOORWAARDEN
Het NIOD biedt een inclusieve, internationaal georiënteerde en op samenwerking gerichte werkomgeving waarin je de mogelijkheid krijgt om zelf initiatief en verantwoordelijkheid te nemen.

Voor deze functie geldt een salariëring bij volledige werktijd (38 uur) van minimaal € 2.579,- tot maximaal 3.445,- (schaal 8, cao Nederlandse universiteiten). Het betreft een functie van 1,0 fte voor in ieder geval een jaar. Bij gebleken geschiktheid volgt een vast contract.

Aanvullend op je salaris ontvang je 8 % vakantie-uitkering en een eindejaarsuitkering van 8.3%.

WERKGEVER
Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD – KNAW) is een onderzoeksinstituut van de KNAW. De expertise van het NIOD ligt bij de verspreiding van kennis over de Tweede Wereldoorlog, de Holocaust en genocide. Naast wetenschappelijk onderzoek biedt het NIOD een inhoudelijk sterke en intensieve dienstverlening. Zowel professionals als particulieren kunnen bij het NIOD terecht voor informatie of het raadplegen van de uitgebreide collectie.

ADDITIONELE INFORMATIE
Voor meer informatie kun je contact opnemen met het Hoofd van de afdeling Collecties en Diensten, Victor-Jan Vos, via v.vos@niod.knaw.nl.

SOLLICITEER

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.