Historici.nl

Gepubliceerd op 07-05-2021

Persbericht – Petitie voor het behoud van het programma Andere Tijden

Naar aanleiding van het besluit van de NPO om het programma Andere Tijden weg te bezuinigen is een petitie gestart. Het KNHG roept iedereen op – historicus of geen historicus –  deze petitie te tekenen, want Andere Tijden moet blijven als informatief, educatief en vooral ook interessant en leuk tv- programma.

Teken de petitie

Update – persbericht Jong KNHG

‘Andere Tijden is meer dan een bekend programma op televisie. Het zorgt ervoor dat kennis over het verleden toegankelijk is voor iedereen. Door het bieden van historische context over (beladen) historische onderwerpen heeft het programma zich de afgelopen jaren ontpopt tot een stabiele maar niet te onderschatten pijler in het maatschappelijk middenveld’, aldus Tom Scheepstra (voorzitter Jong KNHG).

Het Jong KNHG is negatief verrast over het besluit van de NPO om het programma Andere Tijden te laten verdwijnen. Dat het programma onder druk stond werd eerder al duidelijk toen het aantal afleveringen gehalveerd werd naar 18 per jaar.

Andere Tijden zorgt ervoor dat historische context op een toegankelijke manier voor iedereen toegankelijk is. Dat is meer dan ooit nodig! Scheepstra voegt toe: ‘De onjuiste en walgelijke historische vergelijkingen zijn inmiddels geen uitzondering meer. Kijk op Twitter en de Tweede Wereldoorlog verwijzingen zijn nooit ver weg. Dit mag nooit normaal worden. Dat het besluit om Andere Tijden te schrappen net na 4 mei komt is daarom ook extra pijnlijk. Juist nu zijn er programma’s nodig die historisch besef en een respectvolle discussie over het verleden opgang brengen’.

Oproep. De NTR heeft het verdwijnen van het programma op tv bevestigd, volgens de NPO wordt er nog nagedacht over de precieze invulling van de programmering. Heroverweeg daarom het besluit! Neem daarin mee dat Andere Tijden veel gebruikt wordt op scholen (en daarmee dus een jonge doelgroep bereikt), het enige vaste programma is dat historische context geeft (nodig voor het verhitte debat in de samenleving) en een educatieve en informerende rol heeft (dat een belangrijke kerndoelstelling van de NPO is).

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.