Wij bieden je de mogelijkheid om je eigen promotieproject te ontwikkelen en uit te voeren, binnen de expertisegebieden van je begeleiders: de Nederlandse politieke cultuur (eventueel in vergelijking met de Amerikaanse), omgang met desinformatie en toegepaste geschiedenis.

Dit onderzoeksproject richt zich op de wijze waarop de gevestigde partijen in Nederland in deze eeuw omgingen en omgaan met democratie-ondermijnende complottheorieën, desinformatie en pseudowetenschap. Hoe hebben zij gepoogd deze ondermijning te bestrijden en de democratie te verstevigen? Doel van dit project is om enerzijds een bijdrage te leveren aan het wetenschappelijk onderzoek naar de omgang met desinformatie en complottheorieën in de politicologie, geschiedenis en/of communicatiewetenschappen, en anderzijds te onderzoeken of er best practices zijn om dit soort ondermijning te pareren. Counterstrategieën uit andere domeinen, zoals bijvoorbeeld gezondheidscommunicatie, wetenschapscommunicatie en politieke communicatie, worden daarbij uitdrukkelijk meegenomen.

Binnen deze kaders bestaat voor de promovendus de ruimte het onderzoek te richten op hetzij de politieke arena (de Tweede Kamer), of de ruimere publieke arena (conventionele en sociale media). Een combinatie van beide perspectieven behoort eveneens tot de mogelijkheden. Het onderzoek wordt bij voorkeur multidisciplinair opgezet, met inbreng van verschillende relevante wetenschapsgebieden (politieke geschiedenis, politicologie, communicatiewetenschap), en kan een comparatieve dimensie krijgen (trans-Atlantisch of binnen Europa).

Je onderzoek wordt ingebed in het Radboud Institute for Culture & History (RICH). Je maakt deel uit van de Graduate School for the Humanities (GSH). Je besteedt 75% van je tijd aan het onderzoek voor en schrijven van je proefschrift. De overige 25% besteed je aan training en academische dienstverlening aan de Faculteit der Letteren, inclusief onderwijs geven.