Historici.nl

Gepubliceerd op 18-01-2024

Senior Beleidsonderzoeker/Adviseur (historicus) – ARQ

Wij zijn op korte termijn opzoek naar een bevlogen collega voor de functie van Senior Beleidsonderzoeker/Adviseur voor ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld voor 32-36 uur per week (0,89 – 1 fte).

Ook al is Nederland haast tachtig jaar geleden bevrijd, de Nederlandse samenleving heeft nog dagelijks te maken met de gevolgen van oorlog en geweld. De Tweede Wereldoorlog werkt soms nog steeds door in de levens van de direct betrokkenen en hun (klein)kinderen. We zien daarnaast beelden van oorlog en verwoesting op tv of online, Nederlandse soldaten nemen deel aan militaire missies in het buitenland en we ontvangen als samenleving vluchtelingen uit brandhaarden over de hele wereld.

Er is veel kennis opgedaan over de Tweede Wereldoorlog en de psychosociale gevolgen voor de Nederlandse samenleving. ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld vergroot het bewustzijn hierover bij onder meer zorgorganisaties, overheidsinstellingen en musea en vertaalt deze kennis naar hedendaagse vraagstukken, ook internationaal. Een multidisciplinair team van onderzoekers (onder andere historici en psychologen) doet diverse projecten en onderzoek naar actuele vraagstukken die samenhangen met de herinnering, herdenking en verwerking van oorlog, vervolging en geweld. De resultaten van de projecten en het onderzoek worden omgezet in concrete beleidsaanbevelingen, toegankelijke publicaties en brede publieksprojecten.

Wil jij je bezighouden met actuele vraagstukken over de psychosociale impact van oorlog en de invloed van herdenken op mensen? Wil jij met onderzoek het Tweede Wereldoorlogsveld ondersteunen? Vind je het een uitdaging om een netwerk op te bouwen, te onderhouden en de verbindende factor hierin te zijn? En vind je het leuk om vanuit jouw adviserende rol vragen uit het veld te vertalen naar nieuwe producten, diensten en onderzoek? En omgekeerd wetenschappelijke inzichten te gebruiken voor de verbetering van de zorg en dienstverlening? Dan ben jij wellicht de Senior Beleidsonderzoeker/Adviseur die we zoeken!

Solliciteer direct via deze link.

Wat ga je doen?
Als Senior Beleidsonderzoeker/adviseur adviseer je de directeur over de strategische koers van het kenniscentrum. Je signaleert en speelt in op feitelijke en te verwachten ontwikkelingen op het terrein van psychosociale impact van oorlog, vervolging en geweld. Je ziet daardoor tijdig kansen, die je kunt omzetten in concrete en creatieve projecten, onderzoek of adviesvragen. Zelfstandig en samen met het team participeer je in meerdere projecten tegelijk en geef je ook leiding aan deze projecten met als uitkomst praktische producten, (wetenschappelijke) publicaties, diensten en adviezen. Tijdens bijeenkomsten, conferenties en expertmeetings kun je contacten leggen en onderhouden en pak je het podium. Je kan onderzoeksresultaten voor een breed publiek presenteren en publiceren. Naast dit alles ben je een waardevolle en betrouwbare sparringpartner voor collega’s binnen ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum als het externe netwerk.

Wat bieden wij jou?

 • een aanstelling voor een jaar met daarna uitzicht op een vaste dienstverband;
 • je krijgt op basis van 36 uur een salaris dat ligt tussen de € 4.108,- en de € 6.264,- bruto per maand (conform FWG 65 van de CAO GGZ);
 • goede secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een meerkeuzesysteem arbeidsvoorwaarden, balansbudget, levensfasebudget uren, collectieve pensioenvoorziening bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn, jaarlijks 8% vakantiegeld en 8,33% eindejaarsuitkering;
 • een functie in een dynamische en betrokken organisatie met circa 15 medewerkers;
 • starten: 18 maart 2024.

Wat breng je mee?

 • academisch werk- en denkniveau en gepromoveerd in de geschiedenis van oorlog en conflict in de 20e eeuw;
 • kennis en ervaring met projectmanagement en het uitvoeren van grote (onderzoek) projecten;
 • proactief en ondernemend in het signaleren en inspelen op feitelijke en verwachte kennis(markt)ontwikkelingen en het vertalen hiervan in beleid en bij het acquireren van (onderzoeks)projecten (bv. ervaring in het schrijven van succesvolle projectvoorstellen);
 • kennis van en affiniteit met de Tweede Wereldoorlog en de psychosociale gevolgen voor de Nederlandse samenleving, of aantoonbare vaardigheid om je nieuwe complexe thema’s snel eigen te maken;
 • ervaring met het werken met thema’s die maatschappelijk en politiek gevoelig liggen;
 • het vermogen om kennis en praktijk te verbinden;
 • systematische en analytische denk- en werkwijze, gecombineerd met oog voor maatschappelijke behoeften;
 • uitstekende mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid in het Nederlands en Engels;
 • ervaring in het omgaan met media.

Wie zijn wij?
ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum heeft alle psychotrauma expertise onder één dak en is daarmee uniek in de wereld. Wij bieden preventieve ondersteuning en -advies, doen wetenschappelijk onderzoek naar psychotrauma en geven opleidingen en trainingen. We zorgen voor mensen met psychotraumaklachten door screening, diagnostiek en behandeling. Daarnaast adviseren wij organisaties en overheid over de inrichting van zorg voor getroffenen. Dit doen wij sinds de Tweede Wereldoorlog, met een sterke focus op innovatie; voor heel Nederland maar ook wereldwijd. Bekijk hier ons verhaal.

ARQ wil een organisatie zijn waarin iedereen zich welkom, gewaardeerd en thuis voelt. Een inclusieve omgeving waar jij je kan ontwikkelen. We streven naar een zo divers mogelijk medewerkersbestand dat een afspiegeling is van ons werkveld en daarmee van de maatschappij. We zijn ervan overtuigd dat verschillende perspectieven, achtergronden en inzichten positief bijdragen aan onze zorg- en dienstverlening.

Enthousiast?
Dan komen wij graag met jou in contact! Reageer vóór 9 februari.

Neem bij vragen contact op met Annelieke Drogendijk (a.drogendijk@arq.org).

Algemene informatie over ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld vind je op www.arq.org.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.