Historici.nl

Gepubliceerd op 31-08-2020

Gemeente De Ronde Venen en Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen – Stagiair Geschiedenis en Educatie

Gemeente De Ronde Venen en het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen zoeken per 1 oktober een:

Stagiair Geschiedenis en Educatie

voor een stage / werkervaringsplek

voor 24 tot 32 uur per week / vacaturenummer S20.09.

De volgende werkzaamheden ga je o.a. verrichten:

  1. Je belangrijkste opdracht is om een lesprogramma verder te ontwikkelen rond de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in De Ronde Venen. Dit doe je samen met het Poldermuseum en het RHCVV. Het Poldermuseum is een museum met een grote collectie lokaal materiaal. Aan jou de uitdaging om aan de hand van de collectie een interactief lesprogramma te maken dat tot de verbeelding spreekt van kinderen uit groep 6, 7 en 8 van de basisscholen in De Ronde Venen. De lessen geef je zelfstandig en met collega’s.
  2. Na afronding van het project over 75 jaar Bevrijding ga je aan de slag bij het streekarchief Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen. Hier ga je werken aan een project over de Franse Tijd. Hier ga je samen met je collega van Educatie & Erfgoed aan de slag met het opzetten en ontwikkelen van een interessant lesprogramma voor middelbare scholieren. Hiervoor werk je nauw samen met diverse middelbare scholen.
  3. Bovenstaande twee educatieprojecten zijn gericht op geschreven geschiedenis. In deze stage ga je bij gemeente De Ronde Venen ook erfgoed-wereld in Nederland ontdekken. Je gaat leren wat erfgoed is en waarom we ervoor kiezen om objecten uit het verleden te bewaren en publiekelijk toegankelijk te maken. Een van de projecten waar je aan gaat werken bij gemeente De Ronde Venen is de kerkenvisie. Dit is een toekomstbeeld voor de monumentale kerken. Deze verkeren in zwaar weer door teruglopende ledenaantallen en financiën.
  4. Tot slot denk je actief mee over urgente beleidsthema’s in de erfgoedsector zoals de energietransitie, bodemdaling en instandhouding van bedreigd erfgoed. Om je kennis te verdiepen bezoek je, samen met de beleidsadviseur o.a. monumenten, (welstand-)vergaderingen en evenementen.

Wat voor persoon zoeken wij?

Je volgt de opleiding geschiedenis of erfgoedstudies. Het volgen (of hebben) van een educatiemaster of minor is een pre. Je bent een assertief persoon die werk ziet en initiatief neemt. Je bent communicatief vaardig en in staat om lastige materie toegankelijk te presenteren. Het zowel inhoudelijk als praktisch uitvoeren van educatieprogramma’s spreekt je aan. Ervaring met deze bovengenoemde werkzaamheden is niet vereist.

Wij bieden

Als stagiair leer je zowel het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen als gemeente De Ronde Venen kennen. Je doet ervaring op in beide organisaties en krijgt een goed beeld hoe het is om bij een lokale overheid en archiefdienst te werken. Deze ervaring is van grote waarde als je later in je carrière voor een overheid wilt werken (al dan niet in het beleidsveld cultureel erfgoed) of bij een archiefdienst.

Naast deze professionele ontwikkeling, krijg je de kans om vaardigheden zoals het maken van educatieprogramma’s, activiteiten organiseren, tentoonstelling opbouwen en schrijven (verder) te ontwikkelen. Je krijgt gedurende de maanden dat je stage loopt vrijheid om zelfstandig in je eigen tempo te werken. Hierbij krijg je veel verantwoordelijkheid.

Tijdens deze unieke stage word je begeleid door Suzanne Lekkerkerker (medewerker Educatie & Erfgoed bij het RHCVV) en Gertjan de Boer (beleidsadviseur Cultuurhistorie & Landschap bij gemeente De Ronde Venen). De duur van de stage-/werkervaringsplek is bespreekbaar. Minimaal drie maanden is wel een voorwaarde om tot een goed eindproduct te komen.

Voor de stage-/werkervaringsplek bieden wij een vergoeding van € 374,00 (op basis van 36 uren per week). Ook is er tijd en aandacht voor eventuele opdrachten vanuit jouw opleiding.

In welke organisaties kom je terecht?

Je wordt bij gemeente De Ronde Venen onderdeel van het team Visie en Advies, afdeling Ruimte. Dit team bestaat uit de beleidsvelden duurzaamheid, verkeer, wonen, economie, recreatie, accountmanagement bedrijven, natuur en cultureel erfgoed. Als kleine gemeente werkt er op veel van deze beleidsvelden maar één persoon. Dit maakt het een bijzonder leerzame werkomgeving. De sfeer is informeel en gezellig.

Het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen is het streekarchief van vier gemeenten, waaronder De Ronde Venen. We zijn een relatief kleine organisatie met veertien enthousiaste medewerkers. Het voordeel hiervan is dat je tijdens je stage snel een goed beeld krijgt van alle werkzaamheden die gaande zijn en zelf ook overal gemakkelijk mee kunt kijken.

Reageren

Heb je interesse in deze leerzame, veelzijdige en vooral leuke stage of werkervaringsplek, stuur dan een e-mail naar Gertjan de Boer, via g.deboer@derondevenen.nl of telefonisch door te bellen naar 06-45055736. Je kunt ook reageren via het formulier op deze website.

Reageren op deze stage/werkervaringsplek kan tot 11 september. De gesprekken zullen plaatsvinden in de week van 14 – 18 september.

Meer informatie

Voor meer informatie kan je telefonisch of per mail contact opnemen met Suzanne Lekkerkerker, via 06-48419352 of S.Lekkerkerker@rhcvechtenvenen.nl.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.