Historici.nl

Gepubliceerd op 10-02-2020

Nationaal Archief: Tentoonstellingsmaker

Het Nationaal Archief in Den Haag zoekt een Tentoonstellingsmaker voor 32 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: 29-02-2020130 kilometer papieren en 330 terabyte digitaal archiefmateriaal, 15 miljoen foto’s, 300.000 kaarten en tekeningen: als Nationaal Archief zijn wij het nationaal geheugen. We beheren en presenteren de archieven van de landelijke overheid, en die van maatschappelijke organisaties en individuele personen die van nationaal belang zijn (geweest). Hierbij gaat het om een dynamische collectie die jaarlijks groeit.

Onze missie? Ieders recht op informatie dienen en inzicht geven in het verleden van Nederland. Burgers, journalisten, onderzoekers, historici: allemaal raadplegen en gebruiken ze onze collectie. Daarnaast ontwikkelen we educatieve programma’s voor scholen en organiseren we steeds wisselende tentoonstellingen, zodat iedereen, van jong tot oud, de geschiedenis kan herbeleven.

We willen er zijn voor alle Nederlanders. Daarom zetten we stappen om een inclusiever archief te worden. Zo werken we nauw samen met de regionale historische centra en met nationale en internationale instellingen, binnen en buiten de archiefsector. En zijn we gestart met het project Nationaal Archief Inclusief, waarbij we bewustwording creëren binnen onze organisatie. Zodat we bij alles wat we doen ervoor zorgen dat een groot en divers publiek zich in ons archief(materiaal) herkent.

Wij zijn op zoek naar een

Tentoonstellingsmaker

32 uur per week

Afdeling Onderzoek en Presentatie:
Om onze collectie aan een breed publiek te presenteren, realiseren we een boeiend aanbod van onder andere tentoonstellingen, educatieve projecten, evenementen, debatten en rondleidingen. Hier richt de afdeling Onderzoek en Presentatie zich op.

Jij komt te werken bij deze afdeling en maakt deel uit van een team met achttien collega’s die verantwoordelijk zijn voor disciplines als onderzoek, sponsorwerving en programmering. Omdat je samen met de projectleider van a tot z verantwoordelijk bent voor de tentoonstellingen, werk je nauw samen met alle collega’s. Daarnaast maak je deel uit van projectteams, die ook uit collega’s van afdelingen als Collectie en Financiën bestaan. Allemaal hebben we een drive om alle Nederlanders met het behulp van het Nationaal Archief aan nieuwe inzichten te helpen en te verrassen met ons omvangrijke en veelzijdige aanbod.

De akte van erkenning van de Republiek Suriname, de Grondwet van Thorbecke: het Nationaal Archief zit barstensvol geschiedenis. Ons historische geheugen delen we graag met iedereen. Daar kunnen we jou als tentoonstellingsmaker goed bij gebruiken. Met jouw brede blik en luisterend oor richting de samenleving zorg jij voor boeiende tentoonstellingen waarin een divers publiek zich herkent.

Ons archief is van en voor iedere Nederlander. Om onze bijzondere collectie bij een breed publiek bekend te maken, ontwikkelen we tentoonstellingen, publieksprogrammering en educatieve programma’s. Hierbij gaan we in op een scala aan relevante thema’s, zoals het slavernij- en koloniale verleden van Nederland en de rechten van de mens. Als tentoonstellingsmaker ben je medeverantwoordelijk voor de realisatie van onze tentoonstellingen, waarbij jij je richt op de conceptontwikkeling. Op basis van een meerjarenplanning, ga jij aan de slag. Zo werk je de komende jaren onder meer aan de tentoonstelling over de West-Indische Compagnie en een tentoonstelling waarin we onze bijzondere, internationale kaartencollectie tonen.

We vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen zich in deze tentoonstellingen herkennen. Door de juiste vragen te stellen en doelgroepen te betrekken bij de voorbereiding en keuzes, zorg jij voor inclusieve tentoonstellingen die een divers publiek aanspreken. Zo maak je het Nationaal Archief nog breder bekend. Daarom heb je veel contact met culturele gemeenschappen en collega’s. Ook denk je breder dan alleen de tentoonstellingen. Zo kom je met ideeën over culturele activiteiten rondom het betreffende thema, zoals een theatervoorstelling of debat.

Bij de ontwikkeling van iedere tentoonstelling maak je deel uit van een multidisciplinair projectteam, waarin jij de inhoudelijke coördinatie op je neemt. Daarnaast ben je het aanspreekpunt voor ontwerpbureaus en denk je nadrukkelijk mee over de vormgeving van tentoonstellingen. Kortom: jij zet het Nationaal Archief op de kaart. Bij iedereen.

Functie-eisen:
Altijd en overal zie je mogelijkheden om ons archiefmateriaal te vertalen naar bruisende en publieksvriendelijke tentoonstellingen. Je begrijpt dat er meerdere perspectieven nodig zijn om verhalen te vertellen en zoekt altijd naar creatieve mogelijkheden om dit voor elkaar te krijgen. Je weet dan ook in korte tijd een netwerk met relevante gesprekspartners op te bouwen met wie je kunt sparren over thema’s en plannen. Verder is het met jou prettig samenwerken: collega’s, maar ook externe partijen weten precies wat ze aan je hebben en kunnen op jou bouwen.

Verder heb je:

  • Minimaal hbo-niveau.
  • Relevante ervaring in een museum of vergelijkbare omgeving.
  • Ervaring met de vertaling van onderzoeken en ideeën naar tentoonstellingsconcepten voor diverse doelgroepen. Ook vind je het leuk om culturele gemeenschappen te betrekken bij de ontwikkeling van tentoonstellingen.
  • Goede kennis over de inzet van multimediale middelen bij tentoonstellingen.
  • Gevoel voor vormgeving, zowel grafisch als ruimtelijk.

Voldoe je niet aan alle functie-eisen, maar denk je van betekenis te kunnen zijn voor het Nationaal Archief? Ook dan nodigen we je van harte uit te reageren op deze vacature.

Interesse?

  • Heb je na het lezen van deze tekst nog vragen over de functie van coördinator tentoonstellingen bij het Nationaal Archief? Neem dan contact op met Saskia Oranje, hoofd Onderzoek en Presentatie, via 06 – 55 26 79 35, of met Manfred Devilee, senior adviseur P&O, via 06 – 44 87 83 07.
  • Je bent niet verplicht om je naam, geboortedatum en geslacht in je cv en sollicitatieformulier te vermelden.
  • Het gaat om een functie voor 32 uur per week. Bij het Nationaal Archief krijg je de mogelijkheid je werktijden zelf in te delen. Ook thuiswerken behoort tot de mogelijkheden.
  • Ben je na het lezen van deze vacature enthousiast geworden? Dan nodigen we je van harte uit te solliciteren. Stuur je sollicitatieformulier en je cv vóór 29 februari, bij voorkeur digitaal naar Het Nationaal Archief: sollicitatie@nationaalarchief.nl.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Nationaal Archief – Medewerker Marketing & Communicatie
Door Redactie Historici.nl
Nationaal Archief: Medewerker Educatie
Door Redactie Historici.nl
Nationaal Archief: Senior Verwerver
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.