Historici.nl

Gepubliceerd op 29-10-2020

WARCnet World Wide Web archiving discovery challenge

Zoals alle webarchivisten 💾, webhistorici 🔬 en digital natives 👶 wel weten, is het World Wide Web 🌐 vol van digitale schatten💎 die wachten om te worden opgegraven. 👩‍🔬🧑‍💻. De afgelopen jaren hebben we bij de Koninklijke Bibliotheek 📚 de oudste homepage 👵, de eerste webshop 💵, de langste domeinnaam 🐍 en de meeste sites van Nederland 🌷 gearchiveerd. Maar dat alles kunnen jullie natuurlijk veel beter! 💪 Laat nu je vaardigheden zien als internetonderzoekers 🔎, webarcheologen 🏺 en online Indiana Joneses 🔮 en presenteer ons je meest interessante 😍, gekke 🤔, smakeloze of anderszins bijzondere 🏴‍☠️ schatten uit de online grond. Verbaas ons met je vondsten 👈 en laat ons prachtige 🎁 dingen zien! Doe mee aan de WARCnet World Wide Web Archiving discovery challenge 🖥️!

Je kan meedoen met een inzending die tekst, een plaatje, bewegend beeld of code kan bevatten, gevonden op het live web, een webarchief, een floppy of een digitale papieren bron. (Het mag natuurlijk ook uit de kelder van een internetpionier, een computermuseum of vers van een magnetische band, zolang je jezelf maar niet in gevaar brengt of iets illegaals doet.)

Jouw inzending voor de Challenge moet uit drie delen bestaan: 1. Jouw ontdekking (wat heb je gevonden), 2. Je methode (hoe heb je het ontdekt) en: 3. Jouw verhaal (waarom is datgene dat je gevonden hebt zo uitzonderlijk of speciaal.) Wees slim en vindingrijk! Laat zien dat webarchivering meer is dan bits&bytes! Maak ons aan het lachen of aan het huiveren.

Het thema van de eerste proefronde van de WARCnet Challenge is ‘Web archaeology and history’ (Temple 🏛️ of ZOOM). Je kunt meedoen door je inzending te tweeten met de hashtag #WarcnetChallenge of te mailen naar: warcnet@cc.au.dk.

De deadline is vrijdag 6 november om 8:00 uur.

De deskundige jury bestaat uit Niels Brügger, Valérie Schäfer, Kees Teszelszky en Jane Winters. Zij zullen drie tot vijf inzendingen nomineren. Op vrijdag 6 november tijdens de laatste dag van de WARCnet meeting in Luxemburg, zullen de leden van het WARCnet netwerk een van de genomineerden kiezen als winnaar. De winnaar zal tevens meedoen tijdens de Grand Finale in 2021.

De prijs is een uniek laptopstickerpakket en eeuwige roem op ‘de internets’. De winnaar zal tevens meedoen tijdens de Grand Finale van deze challenge in 2021, waarbij de felbegeerde WARCnetbokaal digitaal zal worden uitgereikt. Uiteraard worden de inzendingen netjes gearchiveerd.

Voor meer informatie en voorbeelden van inzendingen, zie: https://cc.au.dk/en/warcnet/warcnet-twitter-challenge/

Oproep – Jong KNHG BA Scriptieprijs
Door Redactie Historici.nl
Oproep: inzendingen J.R. Bruijn-prijs
Door Redactie Historici.nl
Elise Mathilde Essay Prijs 2021 voor het beste historische essay
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.